جلبک دریایی، ماکروجلبکهای رنگارنگی که در اقیانوس رشد میکنند، منبع غذایی برای حیات دریایی و انسانها است. هر نوع جلبک دریایی مجموعهای منحصر به فرد از مواد مغذی دارد و اگر بهطور منظم مصرف شود، میتواند میزان دریافت ویتامینها و مواد معدنی را افزایش دهد.
مصرف جلبک دریایی در آسیا بسیار رایج است و یکی از مواد اولیه اصلی در بسیاری از غذاهای ژاپنی، کرهای و چینی محسوب میشود. بهعنوان مثال، نوری بهعنوان جلبکی که برای پیچیدن رولهای سوشی استفاده میشود شناخته شده است، درحالیکه واکامه یا کلپ اغلب در غذاهایی مانند رامن به کار میروند. این جلبکها طعمی لذیذ و آشنا، معروف به طعم "اومامی"، به غذا میدهند و ویتامینها و مواد معدنی متنوعی را به وعدههای غذایی اضافه میکنند.
انواع جلبکهای دریایی را میتوان بهطور کلی بر اساس رنگ به سه دسته قرمز، سبز و قهوهای طبقهبندی کرد. حدود ۱۴۵ گونه جلبک دریایی در سراسر جهان مصرف میشوند. جلبک دریایی بهخاطر خواص آنتیاکسیدانی خود ارزشمند است که به محافظت از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک میکند.
بسیاری از جلبکهای دریایی حاوی ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدی هستند که آنتیاکسیدانهای مهمی به شمار میروند و همچنین شامل اسیدهای چرب امگا-۳، آمینواسیدها، فیبر، ویتامینهای A، C و E و مواد معدنی مانند مس، روی و ید هستند.
جلبکهایی با ارزش تغذیهای بالا شامل گونههایی هستند که اغلب بهعنوان "وراک" شناخته میشوند. جلبکهای بلدروراک، دنداندار و مارپیچ معمولاً آنتیاکسیدان بیشتری نسبت به بسیاری از جلبکهای دیگر دارند. با این حال، محتوای تغذیهای بسته به نوع جلبک، محل برداشت و فصلی که برداشت میشود متفاوت است.
علاوه بر ارزش غذایی، جلبک دریایی پتانسیل استفاده بهعنوان منبع عوامل ضد میکروبی ارزشمند را نیز دارد. پژوهشی از دانشگاه کوئینز بلفاست نشان داده است که گونههای جلبک دریایی میتوانند رشد میکروارگانیسمهای مضر در حیوانات را که برخی از آنها نسبت به آنتیبیوتیکها مقاوم شدهاند، مهار کنند.
درحالیکه خوردن جلبک دریایی مزایای زیادی دارد، چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. بهدلیل محتوای بالای ید در بسیاری از گونههای جلبک دریایی، مصرف آن ممکن است بیماریهای تیروئید را تشدید کرده یا در داروهای تیروئیدی اختلال ایجاد کند.
برخی گزارشها نیز نشان میدهند که بسته به زیستگاه، گونههای جلبک دریایی ممکن است فلزات سنگینی مانند کادمیوم که باعث سمیت کبد و کلیه میشود و جیوه که یک نوروتوکسین شناختهشده است، را جذب کنند.
بنابراین، مهم است که حداکثر سطوح آلایندههای قابل قبول (MCL) برای غلظت فلزات سنگین در محصولات جلبک دریایی کشورهای مختلف بررسی شود و فقط محصولاتی خریداری شوند که آزمایش شده و برای مصرف ایمن تشخیص داده شدهاند.
حمام جلبک دریایی
اما رژیم غذایی تنها راه بهرهمند شدن از فواید جلبک دریایی نیست.
در سالهای اخیر، حمام جلبک دریایی که تصور میشود برای سلامتی مفید باشد، محبوبیت پیدا کرده است. یک وان پر از بلدروراک شاید چندان جذاب به نظر نرسد، اما این جلبک زیتونیرنگ و بندمانند که در سواحل دریای شمال، اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام یافت میشود، بهعنوان درمان موضعی برای مشکلات مختلف پوستی از جمله پیری پوست تا بهبود زخمها مؤثر شناخته شده است.
سنت حمام جلبک دریایی که صدها سال است انجام میشود، در ابتدا به بیماران آرتروز برای کاهش درد، سفتی و التهاب مفاصل توصیه میشد. امروزه، به ورزشکاران نیز پس از تمرینهای سخت پیشنهاد میشود زیرا محتوای بالای منیزیم جلبک دریایی باعث آرامش عضلات دردناک میشود.
بسیاری از شرکتهایی که در زمینه برداشت جلبک دریایی برای حمام تخصص دارند، تلاش میکنند این کار را بهصورت پایدار انجام دهند. این بدان معناست که جلبک دریایی در جزر و مد پایین از صخره بریده میشود و هرگز از ریشه کشیده نمیشود تا رشد دوباره آن تضمین شود. با افزایش تقاضا، آگاهی بیشتری در مورد چالشهای روشهای کشت و برداشت، دانش فنی و تأثیرات زیستمحیطی گسترش تولید وجود دارد.
جلبک دریایی در محصولات مراقبت پوستی
اثر مرطوبکنندگی جلبک دریایی نیز در صنعت زیبایی ارزشمند است، زیرا مصرفکنندگان امروزی اهمیت بیشتری برای مواد اولیه طبیعی و سازگار با محیط زیست قائل هستند.
محصولات مراقبت پوستی حاوی عصاره جلبکهایی مانند جلبک دنداندار و اسپتیگتی دریایی، تأثیرات ضد پیری نوری، آبرسانی، محافظت، تغذیه و تقویت پوست را ادعا میکنند. اما برچسب محصول را بررسی کنید: هرچه جلبک دریایی در لیست مواد اولیه به قسمت بالاتری نزدیکتر باشد، میزان آن در محصول بیشتر است.
راههای استفاده از جلبک دریایی
برای ارتقای سلامتی، میتوانید به راحتی جلبک دریایی را به سبک زندگی خود اضافه کنید. آن را بهطور متعادل به رژیم غذایی خود بیفزایید و با کاوش در دستورهای غذایی جلبک دریایی یا پاشیدن مخلوطهای خشک و پودر شده جلبک مانند دولس، واکامه، اسپتیگتی دریایی و وراکها به اسموتیها، سالادها و حتی پیتزا استفاده کنید.
همچنین میتوانید محصولات جلبک دریایی برداشتشده دستی برای افزودن به حمام خریداری کنید تا فواید غوطهور شدن در جلبک دریایی را در خانه تجربه کنید – بدون توجه به اینکه چقدر از دریا دور باشید.
دیدگاه خود را بنویسید